joi, 28 mai 2009

Să schilodim limba română cu ajutorul presei

„A greşi e omeneşte. A persevera în greşeala este diabolic”, spunea un mare înţelept. Pe la noi, jurnaliştii nu par să ştie nimic despre asta. Cum par să nu ştie nici limba română, deşi este condiţie esenţială pentru exercitarea acestei profesii.

N-am să mă refer acum la PRO TV, unde exprimări de genul :”a făcut mişto de …”, sau :”i-a tras-o lui…”, au intrat, din păcate, în firescul postului, ci la unii colegi (pentru că, vreau - nu vreau, indivizii ăştia sunt colegi cu mine) care „au pretenţii”.

Spre exemplu, săptămîna trecută Realitatea TV a dedicat o zi întreagă greşelilor de exprimare comise de către politicieni. Asta nu a împiedicat-o pe Emma Zeicescu să anunţe că după pauză publicitară „vom vorbi despre alţi politicieni care au greşit cînd vine vorba despre… limba română”. Cum rămîne cu acordul? Nu de alta, dar forma corectă ar fi fost, ca să dau numai o varianta posibilă, :”Politicieni care au greşit atunci cînd a fost vorba despre exprimare în limba română”.

Invitată în aceeaşi emisiune, Lia Olguţa Vasilescu, fost om de bază în PRM şi „absolvent cu medie foarte mare al Literelor la facultate de stat”, după cum a informat ea însăşi, a dat cu bîta-n baltă de cel puţin două ori: „lucru pe care nu-l ştiu nici profesori de limba română universitari”, dar şi atunci cînd s-a referit la preţuri, despre care a susţinut că „trebuie să se ieftinească”.
Variante corecte:”profesori universitari de limba română”; preţurile scad sau cresc, nu sunt ieftine şi scumpe.

Cu topica a avut probleme şi unul dintre invitaţii de astăzi ai Realităţii TV, gazetar de meserie. Invitat să vorbească la „România se usucă” despre seceta care ne paşte în acest an, ziaristul, al cărui nume nu l-am reţinut (scuze!) s-a lansat într-o ditirambă la adresa Guvernului, care ”ştia că o s-avem secetă încă din luna ianuarie…”. Nu. N-o să avem secetă din luna ianuarie, dar, ce-i drept, Guvernul era avertizat, deci ştia din luna ianuarie că o să avem secetă.

Şi dacă tot am zis că este diabolic să perseverezi în greşeală, cred că asta vine de la grija nesfîrşită pe care le-o poartă ziariştii oamenilor. Altfel decît prin marea grijă e greu de explicat avalanşa de ştiri şi materiale realizate pe tema legii de salarizare unică, iar, mai nou, pe tema pensiei unice. Deci, indiferent dacă este vorba despre salariu sau pensie, ACESTEA urmează să fie unice. În nici un caz legea. Asta nu-i împiedică pe Emma Zeicescu, Ioana Molla, Cosmin Prelipceanu (de altfel, printre aşi în materie de bîlbe şi greşeli de exprimare), sau Cristina Ţopescu să spună, chiar în mod repetat, „legea unică a salarizării”. Chiar trebuie să explic diferenţa?

P.S. Sînt doar cîteva exemple despre felul în care angajaţii din mass media românească (mi-e jenă, totuşi, să le spun în continuare ziarişti, chiar dacă astfel de greşeli nu sunt în fruntea listei) sunt în stare să mutileze limba lor maternă. În schimb, nu pregetă niciodată să facă haz nelimitat pe tema „perlelor” de la tezele de limba română, de exemplu. Păi dacă elevii ăia învaţă exprimarea de la ei…

3 comentarii:

  1. Salut! Pot sa-i iau apararea Ioanei Molla? Nu de alta, dar aici esti in putina eroare... Nu mai este pe sticla din octombrie... si, sincer, eu nu am auzit-o vorbind despre salarizarea unica... In rest, toate bune!

    M.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mika,

    Chiar daca nu-ti cunosc toate puterile, dupa cum constati, poti sa-i iei apararea Ioanei Molla :). Ba chiar apreciez solidaritatea ta,

    De asemenea, imi cer scuze daca am nedreptatit-o, dar aveam convingerea ferma ca ea este partenera de jurnal a lui Prelipceanu. Cert e ca la acea partenera ma refeream, iar faptul ca a folosit cu repetitie enervanta sintagma "legea unica a salarizarii" este o realitate. Se poate verifica si in arhiva jurnalelor, dupa cum stii.

    RăspundețiȘtergere
  3. A da! Nu contest greselile lor. Sunt cu carul!!! :)

    Numa ca Ioana nu are nici o vina. Nu este ea partenera lui Prelipceanu. Laura Chiriac se numeste aceea. :)

    Pup.

    PS este vorba despre solidaritatea pe care o am fata de corectitudine, stii tu mai bine! :))

    RăspundețiȘtergere