marți, 17 februarie 2009

Politica financiara a numirilor politice

Incurcate sint caile financiare ale politicii carpatine. Ca sa nu zica nimeni ca vorbesc sa ma aflu in treaba, am sa aduc la lumina schimbarea de conducere a Loteriei Romane : PD-L-istul Gheorghe Benea i-a luat locul PC-istei (fosta PUR-ista), Liliana Minca (fosta Ghervasuc).

In regula si aveti dreptate. Stirea nu e tocmai hot, pentru ca decizia Consiliului de Administratie a fost luata pe 16 februarie 2009, adica ieri si pusa in aplicare pe 17, adica azi.

Spre norocul meu responsabilii cu actualizarea site-ului Loteriei sint mai putin prompti decit ziaristii. Astfel, inca am avut ocazia sa-i copiez Lilianei Minca si CV-ul si declaratia de avere, dar si un act aditional incheiat cu acelasi Consiliu de Adiminstratie dupa instalarea guvernului Boc. De ce conteaza asta ? « Doar » pentru ca din ultimul inscris mentionat reiese ca pe Loteria Romana SA, recte unitate bugetara 100%, o doare in dos(ul usii) de deciziile premierului. Degeaba a zis Boc pe 23 decembrie 2008, dupa scandalul provocat de Berceanu prin demiterea concomitenta a 24 de directori, ca salariile sefilor de agentii etc se vor plafona la 48 de milioane. Din ianuarie 2009, dupa diminuarea salariului, Ghervasuc Minca avea de incasat lunar 66.910.000 de lei vechi. E drept ca impozabili. Si la fel de drept e ca prim -ministrul s-a ferit din rasputeri sa spuna daca cele 48 de milioane « acordate » inseamna venit brut sau net.

Dar, in fond, nu pentru asta m-am apucat sa scriu despre cei doi. Prima intrebare la care nu reusesc sa gasesc un raspuns clar si la obiect este : de ce a fost schimbata madame Ghervasuc ? (Nu-mi iese si pace sa-i spun Minca). Sau ma rog, revocata, cum au botezat cei de la Loterie demiterea. Sa fie Benea mai tare in sforarii si scos bani din piatra seaca ? Sa conteze ca vine de la Cluj ? Altfel ce mi-e PC-ul, care e parte a asa-zisei Aliante, ce mi-e PD-L -ul? Bani pentru campanie si nu numai tot trebuie sa vina.
Si a doua intrebare, generata de aceeasi decizie : de ce se cuvine ca Liliana Ghervasuc sa primeasca salarii compensatorii ? Postul nu i-a fost desfiintat, deci nu vorbim despre restructurare… Si oare pe ce criterii se vor calcula sumele ce urmeaza a-i fi acordate drept despagubire ? Si daca nu-si gaseste un alt post de director, fosta muncitoare practicanta, secretara si asistenta personala a fostului general Victor Athanasie Stanculescu la firma Balli, se va inscrie la Oficiul Fortelor de Munca pentru a primi ajutor de somaj ? Ca mai are pina face virsta de pensionare…

Ori poate se muta cu arme si bagaje in fieful sotului ei, Ion Minca, intrat de dragul ei in PC, dar mare afacerist de Mangalia. Si daca tot se muta acolo, se va apuca Liliana de afaceri la vedere ? Nu de alta, dar daca e sa crezi ce scrie presa si, mai ales, sa pui temei pe plingerea penala facuta de un fost partener de afaceri impotriva Lilianei Ghervasuc, femeia chiar e talentata.

Si ma mai intreb ceva : o fi dat procurorul curs plingerii respective ? Si daca da, care o fi solutia in dosar ?

Dar la fel de talentat e si Gheorghe Benea. Trestie politica si cu dotat cu o « busola » ce pare sa nu dea gres niciodata, Benea, a dovedit in timp ca stie sa faca parte la toata lumea, dar cel mai bine stie sa-si faca parte siesi. In prezent mebru al PD-L, filiala Cluj, zice presa ca prin 2004 ar fi pus pe butuci Combinatul de Celuloza din Dej. De ce l-o fi luat mai apoi omul de afaceri Stefan Vuza (care a facut investitii atit de mari acolo incit prin 2005 mai multi oameni au ars de vii din cauza instalatiilor defecte) e o alta nedumerire.

Dar asta deja nu mai era problema lui Ghoerghe Benea. Intre timp el a devenit presedinte - director al Metalurgica Transilvania SA Aiud. Adica tot o intreprindere de stat, ca si Combinatul cit a fost el acolo, ca si Loteria Romana. Si deh, parca unde e mai bine decit la stat, cita vreme statul, chiar de nu muncesti, tot te plateste ? Chiar de te plateste cu bani mai putini, tot sint mai multi decit se cistiga la patron.

Ca o data la patru ani (sau ceva mai des in ultima perioada) trebuie sa-ti arati si tu recunostinta ? Asta-i alta poveste… Dar, oricum, nu dai de la tine.

2 comentarii:

  1. chriss sey: Pai unde altundeva decat in politica si la Loterie poate fii altfel decat....curata loterie mon cher.Dar e bine ca mai exista jurnalisti care sa ne mai lumineze din cand in cand facand sapaturi si dezgropand mortii (inclusiv pe cei de la Combinatul de Celuloza din Dej).Asa macar daca nu putem schimba meniul politic(ca altul n-avem)stim cel putin ce cu ce se mananca.Si printre altele aflam ca se mananca si intre ei-rechinii.Un lucru e limpede:intr-o asa maniera de a se face politica,nu va trece mult pana sa gasim o de fapt mai stransa legatura intre alegeri si loterie.Poate ca sistemul ar fii mai indicat in conditiile in care oricum de ales nu prea ii mai arde romanului.Decat doar daca tot iese duminica sa puna la loto si in trecere "se baga" si pe la urna.Dar oare nu asta facem din patru i
    chriss sey: Dar oare nu asta facem din patru in patru ani?Introducem biletul in urna,iar apoi timp de patru ani aflam daca am castigat sau nu.Ca la Loterie.Cert este ca dupa extragerea din 30 noiembrie 2008,unul dintre castigatorii la categoria 1-a este Gheorghe Benea.Nu ca madam fosta Ghervasuc nu ar fii si ea castigatoare.Doar ca la categoria a doua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si-acum, ca sa nu se inteleaga, Doamne fereste!, altceva.
    Din motive pe care cel putin eu nu sint in stare sa le pricep, comentariul prietenului meu, Cristi Seicean, de la Radio Medias, n-a fost preluat si semnalat de mail. In schimb, l-am primit eu de la el pe mess si l-am postat aici. pentru ca parerea lui, la fel ca a fiecaruia dintre voi, conteaza. Si va fi gazduita si publicata la mine pe blog de fiecare data cind doriti sa spuneti ceva.

    RăspundețiȘtergere