joi, 19 februarie 2009

Parlamentarii - sa le plingi de mila

Cine spune ca parlamentarii huzuresc si au viata usoara se insala amarnic.
S-o luam in ordine cronologica inversa si sa incepem cu azi-noapte. Adica era deja ziua de gratie 18 februarie, anul Domnului 2009, iar ceasurile aratau aproape ora 2.00 cind a fost suspendata sedinta comuna a celor doua Camere. Sedinta care, teoretic, a inceput la 9.00 dimineata a zilei precedente. Iar motivul intilnirii alesilor - unul dintre cele mai spinoase: votarea bugetului pe anul in curs.
Pai ia sa spuneti voi, nenica, ce faceati fiecare la ora aia!? In mod sigur nu va perpeleati de grija natiunii. Cum adica nici parlamentarii? A, vreti sa-mi amintiti ca bugetul pentru Camera si Senat, umflat cu pompa, a fost adoptat si in consecinta demnitarilor nu le mai pasa? Ete ca nu-i asa. Altfel credeti voi ca ar fi stat ei pina la cintatul cocosilor, ba chiar pentru a doua zi la rind, sa discute si sa dezbata, doar - doar or descopri magia?
Ca de magie e nevoie pentru adoptarea bugetului pe 2009. Pe de o parte, pentru ca, la fel ca in intreaga lume, nu sint bani. Pe de alta parte, pentru ca trebuie sa gasesti solutii astfel incit fiecare sa-si poata plati obligatiile fara a atenta la propriul portofel sau cont bancar, sa satisfaci interesele mai mult sau mai putin oculte, mai mult sau mai putin la vedere, dar si nevoile reale si stringente. Cum, frate? De unde? Ca sa nu mai vorbim ca ai pe cap si opozitia.
Iar aici chiar e „albastra”. Ai impotriva liberalii, dotati cu finantisti de exceptie si, totodata, afaceristi de anvergura; ai UDMR-istii, carora li s-a luat felia de tort de sub nas tocmai cind se pregateau sa infiga lingurita, dar ai de luptat pina si cu ai tai, membri ai Coalitiei, deveniti tradatori mai mult sau mai putin pe fata doar pentru ca nu s-au ales si ei macar cu un oscior.
Si daca mai adaugi la asta ca trebuie sa satisfaci si cererile tot mai sfruntate ale tot mai puternicei Biserici Ortodoxe Romane, care glasuieste de la amvonul Camerei prin vocea copilului sau de suflet, ministrul Theodor (sau Toader?) Paleologu… E drept ca omul curtat de liberali inainte de a intra oficial in politica (la Paleologu ma refer) nu a cerut bani pentru Biblioteca Nationala, ale carei carti se degradeaza in subsoluri umede si pline de igrasie, ci pentru majorarea salariilor preotilor, dar i-a obtinut. C-asa-i in tenis! Adica Dumnezeu ii da bani Guvernului, iar Guvernul si Parlamentul ii baga in traista cu gura larga a a popilor. Nu ca as avea ceva cu popii, ba chiar dimpotriva, dar ia sa vedeti ca tot aici, adica in domeniul religiei, a gasit Guvernul de cuviinta sa acorde si o noua majorare cu iz de protectie sociala. Adica a crescut ajutorul de inmormintare cu noua lei. Exact cit sa cumperi noua luminari. Sau poti sa alegi doar cinci luminari si sa dea popa de patru ori cu cadelnita…
Oare de-asta s-or fi suparat ungurii si i-au facut o farsa lui Ioan Olteanu, presedintele de sedinta, care, la initiativa udemeristului Mate Andras a supus la vot un amendamentsub forma de numar, numarul fiind chiar cel al telefonului lui Olteanu?
Si uite-asa, cu farse, tachinari, impunsaturi, scandal, pauze, lipsa de cvorum si suspendari a trecut a doua zi de dezbateri a bugetului in plenul reunit al celor doua Camere. Ca bugetul e departe de a fi finalizat, iar din cauza asta stagneaza toate contractele si proiectele, inclusiv cele de importanta stategica, e alta poveste. Parlamentul a anuntat inca de aseara ca astazi lucrarile urmeaza sa fie reluate, oficial, la ora 9.00 si sa dureze pina la epuizare.
In comunicat nu se precizeaza daca e vorba despre epuizarea bugetului, a argumentelor si tifnelor, sau, pur si simplu epuizarea fizica a parlamentarilor.
Care parlamentari, dupa ce am adus atitea argumente, trebuie sa recunoasteti, au viata grea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu