miercuri, 4 februarie 2009

Greseala scumpa

Da. Le-am lasat si s-au adunat. Prea multe. La materiale pe care intentionam sa le public aici ma refer.

Dar cu vocatia mea nativa de lider sindical si cu inclinatia, la fel de congenitala, catre social, am sa incep cu stirea pe care mi-a dat-o ceva mai devreme prietenul meu, Cristi Seiceanu, de la Radio Medias (www.radiomedias.ro):

« Un pensionar baimarean trebuie sa restituie statului aproape 6.000 de lei, dupa ce angajatii Casei Judetene de Pensii Maramures i-au calculat gresit pensia’.

Da, statul nu te iarta si asta o stim cu totii. Ce nu inteleg eu e de ce trebuie sa plateasca amaritul ala care, sigur este de buna credinta. De ce sint convinsa ca e asa ? Pur si simplu la cit se tot lauda onor guvernantii, indiferent de culoare, ca fac si dreg pentru pensionari, cind mosulica a vazut ca primeste bani mai multi, s-o fi gindit ca i-au marit pensia. Si daca tot e vorba despre 6.000 de lei, adica 60 de milioane din’aia vechi, oricine poate fi sigur ca banii s-au dat pe o perioada mai lunga.

Cum si cine s-o fi prins ca e o greseala de calcul, n-am intrebat. Dar de ce sa plateasca batrinul ? Ce se va intimpla cu el cind pensia ii va fi redusa, probabil pe viata, cu o treime, ca sa plateasca o datorie pe care, de fapt, nu el a facut-o ?

De ce nu exista (pentru ca am verificat si nu exista) nici o reglementare care sa-i scoata buni de plata pe functionarii care au gresit ?

Si daca diminuarea pensiei o sa insemne ca beneficiarul ramine fara bani de intretinere ? Il evacueaza administratia blocului pentru ca nu-si plateste utilitatile, nu. Si uite-asa devine boschetar. Pentru ca a gresit o functionara. Sau plateste intretinerea si nu mai are bani de medicamente. Pentru ca e imposibil, la senectute, sa nu ai nevoie de medicamente. Ori, poate isi cumpara medicamente, dar nu mai ramine cu bani de mincare… Si intr-un caz si in celalalt e foarte posibil ca astfel sa fie evacuat chiar din viata « nenorocitul » de mos care « s-a bucurat la bani nemunciti ».

In timpul asta, tanti care a gresit si i-a trecut pe hirtie bani mai multi o sa-si vada linistita de viata si claculele ei. Poate mai greseste si in cazul altor pensionari, ca tot nu i se intimpla nimic si, eventual, greseste mai tare, iar de aceasta data in favoarea ei, ca trebuie sa recupereze cumva sporurile pe care i le ia Boc, nu-i asa ?

Dar daca, asa cum ziceam, pensionarul din Baia Mare, care trebuie sa-i plateasca statului degeaba 6000 de lei, da ortul popiii, ce se intimpla cu banii ? De unde se recupereaza ? Si daca nu se recupereaza, cum ramine cu datoria neachitata ? Si cite astfel de cazuri or mai fi existind ?

Si tot asa, cred ca as putea sa pun intrebari la nesfirsit. Doar de-aia e un blog cu intrebari mai mult sau mai putin retorice, nu ?

2 comentarii:

  1. NU exista pedepse pentru functionarii care ne trimit de la GHISEU la GHISEU, demonstandu-ne fiecare in parte ca suntem idioti pentru ca nu stim sa completam nu stiu ce formular , nu stim ca trebuia in x exemplare, nu stim ca mai e nevoie si de un timbru... In final unul mai intreprinzator iti tranteste GHISEUL in nas. Daca nu luam atitudine impotriva GHISEELOR de la posta, administratia financiara, "triajului" din policlinica, stati linistiti, unii dintre noi nu vor ingrosa cozile de la GHISEELE Caselor de Pensii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim, care care ca ar fi o posibila solutie ca sa-i dezvatam pe toti functionarii de metehene?
    Sau, macar, crezi ca ar merita sa punem la cale un plan prin care sa adunam 100.000 de semnaturi (atitea sint necesare - stiu eu sigur), ca sa initiem, apelind la parlamentari, un proiect de lege prin care functionarii sa fie taxati pentru astfel de greseli si obiceiuri?

    RăspundețiȘtergere