duminică, 18 ianuarie 2009

Ultimul editorial din 2008

Si daca tot m-am intors (nu cu fata la perete, stati linistiti), iata si ultimul editorial pe care l-am scris pentru Politica Tv si n-am mai apucat sa-l postez.

Incurca-i drace! (sau trei ceasuri rele)

“Legea e lege si trebuie aplicata!”, a tunat unul dintre liderii de sindicat din Invatamant, in timpul intalnirii de marti cu ministrul Ecaterina Andronescu.
Intalnirea a fost convocata chiar de ministru, speriata, pesemne, de protestele cu care au amenintat cadrele didactice in ultima perioada. Evident, principala tema de discutie a constituit-o legea promulgata anul trecut de Presedinte, prin care salariile profesorilor urma sa fie majorate cu 50% de la inceputul acestui an.
Degeaba s-a opus Tariceanu pe vremea aia si a spus raspicat ca nu sunt bani. Promisiunile electorale erau mult mai importante, iar Cati, care stia mai bine decat multi altii cate gauri negre exista la Educatie nu a ezitatat sa iasa la bataie:”Daca actualul Guvern nu este in stare sa creasca salariile profesorilor, sa lase locul altora mai capabili”, spunea ea in octombrie 2008. Iata ca visul i s-a implinit. Acum mai trebuie doar sa demonstreze ca este capabila. Sa scoata bani din piatra seaca.
Pentru ca, asa cum stim cu totii, criza economica e profunda. Iar bani nu sunt. A anuntat asta, oficial, chiar premierul Boc, inca din ziua in care s-a instalat la Palatul Victoria. Interesant e ca abia atunci a aflat prim - ministrul (si odata cu el intregul Cabinet) ca banii promisi cu atata larghete in campanie nu exista. Iar printre primele reduceri de cheltuieli anuntate s-au aflat exact salariile profesorilor.
“Pentru ca nu avem de unde”, a spus Boc. “In plus, profesorii universitari, au salarii uriase”, a adaugat, marti, Ecaterina, “uitand” ca pana mai ieri se afla la catedra si se plangea tocmai de faptul ca acesti profesori nu sunt platiti pe masura muncii lor. Si daca in timpul negocierii cu sindicatele tot a venit vorba despre calitatea si volumul muncii prestate de dascali, Androneasca a mai dat o dovada de creativitate: “vom introduce un nou sistem de evaluare al profesorilor, pentru ca e prea mare numarul celor incompetenti”.
Iar sindicalistii - profesori au protestat si nu prea. Adica, in timp ce unii au zis ca e bine sa mai aiba loc noi discutii si negocieri (poate uita primarul, poate moare magarul…), altii dimpotriva. Au zis ca e lege si, drept urmare, banii trebuie dati.
Evident, dupa mai bine de trei ore de discutii, nervi si negocieri, intalnirea s-a terminat in coada de peste.
Doar ca la plecare, nemultumitii au amenintat cu instanta. Iar precedentul demonstreaza ca in astfel de situatii, de fiecare data au castig de cauza cei care cer bani. Pentru ca au legea de partea lor. Asta nu inseamna ca ii si primesc.
De-aici pana la scandaluri de tradare chiar intre sindicalisti nu mai e decat un pas.
Cine castiga? Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Ea stie ca atata timp cat prostimea se cearta are timp sa-si vada linistita de “reforme”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu