miercuri, 17 decembrie 2008

Adevarat a-nviat!

Fu editorialul meu de ieri, scris pentru Politica TV.

Da, nu vine Pastele, ci Craciunul. Si totusi, se poate spune, fara teama prea mare de a gresi, “Adevarat a-nviat”. Prin coalitia “Parteneriat pentru Romania” a-nviat FSN-ul, care era format pe bazele fostului PCR si din care s-au desprins, mai apoi, PSD si PD - L. Si daca ar fi sa cred in fantome, as zice ca s-a-ncarnat si Ceausescu. In Emil Boc.
Imi amintesc ca in urma cu exact 19 ani Impuscatul striga de la balconul Comitetului Central (devenit sediul Senatului si ulterior al MIRA):”Va mai dau o suta de lei la salariu”. El macar avea de unde, ca tara scapase de orice fel de datorie externa.
Astazi, Emil Boc, promite la fel. In numele partidului portocaliu si al celui rosu, da asigurari ca face salariul minim pe economie de 600 de lei. Adica da cu 60 de lei in plus. Nu se stie de unde.
Mai promite ca pana in 2012 acelasi salariu minim va ajunge la 500 de euro pe luna. Nici asta nu se stie de unde.
Nu de alta, dar, pe de alta parte, premierul lui Basescu promite scaderea taxelor si a impozitelor. De unde va gasi el bani, daca isi respecta aceasta promisiune, pentru toate majorarile anuntate?
Ca PIB-ul nu se construieste de la sine. Iar programe care sa includa locuri de munca si astfel sa creasca productia ca sa avem ce vinde, ori alte solutii aducatoare de bani n-am auzit sa fi promis.
A, e pregatita Uniunea Europeana sa ne dea 31 de miliarde de euro?
Atentie! Deja Romania plateste penalitati pentru ca a luat bani de la mama UE si nu a fost in stare sa-i cheltuie. In plus, afurisita asta de Comunitate are obiceiuri proaste. Nu da nici un sfant fara sa-i spui clar cum vei cheltui banii, in cat timp si ce beneficii aduce cheltuiala cu pricina.
Si daca tot vorbim despre UE, poate ar trebui amintit ca pe 10 decembrie, cand Traian Basescu l-a desemnat prim - ministru pe Theodor Stolojan, Parlamentul European ne transmitea un averisment sever: nu au voie sa creasca salariile, cheltuielile bugetare trebuie reduse sub 1% din PIB, iar imprumuturi pentru Romaniase vor acorda numai in conditii speciale.
Deci, daca Uniunea zice “pas” la bani, inseamna ca Emil Boc, la fel ca si Ceausescu, resuseste sa se descurce cu resursele interne.
Concluzia?
Adevarat a-nviat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu