marți, 12 mai 2009

Holocaust, numele tău e Oprescu

De ce Oprescu? Pentru că, iată, sub oblăduirea lui a început defrişarea Parcului Brezoianu, din Bucureşti. Urmînd, parcă, exemplul lui Jiji, care la un moment dat se întreba:”Ce aroganţă să le mai fac io azi la ziariştii ăştia?”, doctorul - primar general pare să se întrebe în fiecare dimineaţă:”Oare mie ce mi-a mai rămas de distrus în oraşul acesta?”.

Cred că săptămîna trecută a fost fericit. A descoperit că poate să desfiinţeze una dintre puţinele oaze de oxigen din mult prea sufocatul centru al Capitalei, pentru a pune în loc Muzeul Holocaustului.

Debutul l-au făcut ADP-iştii lui Vanghelie, care au venit noaptea, precum hoţii, şi au smuls din rădăcini arbuşti de tuia în valoare de peste trei miliarde de lei. Că nu era deloc în regulă ce făceau ei acolo o demonstrează însăşi faptul că la apariţia inspectorilor de la Garda de Mediu au fugit ca potîrnichile pentru a nu fi nevoiţi să dea explicaţii. Cum n-au dat nici cei de la Comisia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Primăriei Capitalei, în 2008, cînd au aprobat PUZ-ul pentru construirea monumentului.

Interesant este că proiectul lui Jacobi a fost aprobat încă de pe vremea ministrului Iorgulescu, adică din 2006 şi tot de atunci este afişat şi pe site-ul Ministerului Culturii
(http://www.cultura.ro/Files/GenericFiles/Proiectul-PeterJacobi.pdf).
Cu toate acestea, societatea civilă a găsit de cuviinţă să protesteze abia acum, în 2009. Acum, cînd cei 29 de membri ai comisiei de examinare a proiectelor, în frunte cu eternul secretar general al Ministerului, Virgil Niţulescu, în rol de preşedinte, au aprobat proiectul lui Jacobi în unanimitate şi, evident, au încasat banii pentru activitatea prestată. La fel cum, în mod cert, şi-a încasat banii şi „artistul” şi cum, probabil, a încasat măcar un avans şi firma care urmează să construiască Monumentul Holocaustului.

Pentru că despre existenţa acestei firme a făcut declaraţii Sorin Oprescu. Şi tot el a precizat că preţul lucrărilor urmează să fie suportat din bugetul Ministerului Culturii. Doar că Oprescu s-a ferit ca dracul de tămîie să spună care este acest preţ. Cum se feresc şi reprezentanţii Ministerului să afişeze informaţia pe site, deşi sîănt obligaţi să o facă. Adică ce, actualul ministru o fi mai fraier decît Iorgulescu? Doar nici el nu a spus niciodată cu cît l-a plătit pe Jacobi.

În schimb, lui Oprescu tot i-a scăpat „un porumbel”, iar Cotidianul a făcut publică declaraţia:”Întrebat dacă proiectul privind Monumentul Holocaustului este atât de mare, încât să fie necesară mutarea celor peste 30 de arbori, Sorin Oprescu a răspuns că, deşi iniţial nu era prevăzută mutarea copacilor, în forma sa finală proiectul are în vedere un spaţiu mult mai mare, primarul precizând că "aceasta este viziunea constructorului".

Şi tot Oprescu a fost cel care a dat cu oiştea-n gard atunci cînd a spus că cei 32 de arbori venerabili vor fi „transplanţi” în Parcul Izvor. Doar că el, care nu se lasă condus de consilieri, nu pare să fi fost interesat nici de sfatul specialiştilor. Iar aceştia spun clar: e nevoie de o pregătire de cel puţin trei ani pentru a putea să muţi un astfel de copac, iar acesta să ramînă în viaţă.

Care e următoarea ţintă, nea Sorine?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu