luni, 22 decembrie 2008

Avem Guvern, avem valoare

Iata si 22.

Adio agentii guvernamentale cu salarii astronomice! Adio tot felul de sporuri si facilitati pentru bugetarii de lux! Adio achizitii de masini si mobilier pentru demnitari!
Cam asa a sunat, in esenta, discursul premierului desemnat, cand a venit sa prezinte programul de guvernare in Parlament.
Cu numai o ora inainte Emil Boc a fost contrazis, poate fara voie, de secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. De la aceeasi tribuna, Zgonea a vorbit despre sumele forfetare ce urmeaza a fi acordate parlamentarilor. E drept ca nu a spus la ce nivel vor ajunge acestea, dar se stie ca reglementarea potrivit careia fiecare va primi bani in functie de circumscriptia unde a fost ales trebuie modificata. Pentru ca nu exista destule circumscriptii in Bucuresti, Zgonea spune ca legea aflata acum in vigoare este inaplicabila.
La fel de inoperabile ar putea sa devina, cum stim din experientele traite, multe alte legi, ordonante, decizii, reglementari etc.
Si tot din experiente stim ca aceste incalcari vor fi dezavuate si criticate, in cele mai multe cazuri, fara efect.
Dar, pentru inceput, Boc a facut apel la sentiment.
“Sunt aici - a spus Emilut de la tribuna Parlamentului -, pentru a va cere increderea nu numai pentru a forma un guvern, ci pentru a da stabilitate tarii intr-un moment dificil. Un moment in care efectele crizei s-au manifestat puternic si in Romania, iar din luna octombrie a acestui an veniturile la bugetul de stat scad cu zece procente in fiecare luna”.
Cum o fi aflat Boc abia acum despre criza economica si despre scaderea incasarilor la buget e alta poveste.
Grija lui adevarata, daca mai are vreuna, este sa afle cati si, eventual, care dintre parlamentarii apartinand Coalitiei a introdus bila neagra in urna.
Ca sa stie cum sa se poarte cu acestia odata devenit premier cu drepturi depline.
Cat despre bani… Nu numai ca se pot inventa oricand noi taxe si impozite sau legi, dar, asa cum a anuntat tocmai Emil Boc in timpul negocierilor pentru formarea majoriatii, Uniunea Europeana abia asteapta sa ne dea peste 30 de miliarde de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu