duminică, 19 octombrie 2008

Marko Bela n-are lege

Vineri dupa amiaza galateanul Adrian Tatu a dat foc tricolorului care flurua la poalele Arcului de Triumf din Bucuresti. Din acest motiv omul ar putea sa se aleaga cu trei ani de inchisoare. Pentru distrugere si ofensa adusa unor insemne nationale.
In schimb, Marco Bela, liderul UDMR, nu risca nimic. Chiar daca vrea sa transforme intreaga Romanie intr-o enclava maghiara. E drept ca inca nu a cerut asta. Dar nici mult nu mai are. "Uitind" ca oamenii de rind din Tinutul Secuiesc se inteleg fara probleme si au invatat unul limba ceiluilat "in fata blocului", tocmai datorita faptului ca se inteleg si nu au nimic de impartit, Bela si clica lui de ciolaniarzi, tin cu tot dinadinsul sa-i invrajbeasca pe oameni.
Deocamdata ei bat moneda, cel mai mult si cel mai tare, pe limba romana. Iar cea mai recenta iesire la rampa a avut-o "liderul fara pata si fara prihana" la sfirsitul saptaminii trecute. Cind a anuntat oficial ca "la momentul potrivit, UDMR va iniţia şi un proiect de lege in baza caruia elevii din Târgu Mureş, Miercurea Ciuc sau Sfântu Gheorghe şi toate localităţile cu populaţie mixtă, cu populaţie maghiară însemnată sa invete limba maghiara".
Inca nu e foarte limpede ce inseamna momentul potrivit, dar tinind seama cit de mult caz fac extremistii - sovini magiari de folosirea oficiala a acestei limbi in zona lor de "stapinire", probabil ca momentul e destul de aproape.
Ca tara se numeste Romania si limba oficiala este ROMANA, nu par sa fi auzit nici Marko, nici acolitii lui. Ca in nici o tara din lume nu exista pentru minoritati etnice atitea drepturi cum au primit ungurii la noi - nu se pune. Sau se pune tocmai pentru ca le-au primit si de-aia aplica modelul (cica tiganesc) potrivit caruia daca le-ai dat un deget iti iau toata mina? N-ar fi mare lucru sa se intimple astfel.
Argument? Continuarea discursului sustinut cu aceeasi ocazie:"pentru că suntem în România, nu vrem să instituim o astfel de regulă pentru toată ţara”.

Oare cum ar reactiona ungurii din Ungaria si autoritatile de-acolo daca minoritatea romana ar cere placute bilingve, autonomie teritoriala, autoguvernare, ciuciu impozite catre statul maghiar si invatamint oficial in limba romana, inclusiv pentru elevii maghiari?

Oare nimeni nu realizezaza ca la articolul 16 din Constitutia Romaniei scrie ca nimeni nu e mai presus de lege, iar ce fac liderii unionisti intra sub incidenta Legii?

Un comentariu: