vineri, 17 octombrie 2008

Mama lor de ziaristi!

Cam asta trebuie sa-si fi spus, pe 16 octombrie, anul de gratie 2008, Marilena Dobrea, director la Directia Judeteana de Protectie a Drepturilor Copilului din Galati. Si a hotarit sa-i invete minte si totodata, sa le dea o lectie de "buna purtare".

Ce s-a intimplat, de fapt? Asa cum rezulta dintr-o stire Agerpress, "un raport de control al Gărzii Financiare Galaţi, facut public, arata, printre altele, ca fiica directoarei, Raluca Lucia Dobrea, angajată a Direcţiei pe postul de referent, a fost implicată în derularea unor contracte de achiziţii în valoare de 400.000 de euro, la care au fost aplicate adaosuri comerciale de până la 700%".

Interesati sa afle pozitia oficiala a mamei, Marius Ţuca, de la cotidianul local Viaţa Liberă, Cezar Amariei, corespondent Mediafax şi redactor Pro Tv , impreuna cu operatorul Pro Tv, Florin Jaglău s-au dus la sediul institutiei sa stea de vorba cu aceasta. Dupa o jumatate de ora de antecamera, deoarece directoarea "era in sedinta" si, ca atare, nu putea sa-i primeasca, ziaristii au constatat ca aceasta face sedinta cu sine insasi. Era singura in birou.

Credeti cumva ca si-a cerut scuze? Ei ash! A preferat sa se transforme in mahalagioaica. Nu i-a luat pe gazetari doar la injuraturi, ci si la bataie. Iar motive "avea", slava Domnului. "In primul rind, cum va permiteti sa ma deranjati sau sa-mi cereti explicatii, in al doilea rind, in aceasta institutie, este interzis filmatul si fotografiatul"! Fireste ca sint interzise ambele activitati. Daca "jegosii si imputitii aia de ziaristi" fac publice imaginile cu cel mai important reprezentant al unei institutii de stat aflat "in plin exercitiu al functiunii"? Adica s-o faca de ris pe ea, marea doamna?

Asa ceva este inadmisibil si-a spus directoarea, iar pentru a fi sigura ca niciodata vreun picior de ziarist nu va mai calca prin "imparatia ei", adusa de la mamica si taticul personali, a chemat si politia.

Ori poate ca stia ea ce stia!?

Zic asta pentru ca in urma cu numai doua luni am publicat in "Gardianul" raspunsul oficial al IPJ Teleorman, raspuns in care mi se comunica negru pe alb ca o persoana "a patruns fara drept in incinta postului de politie". Adica tot intr-o institutie publica!

Sa existe, oare, niste reguli "cu circuit intern" care stabilesc cine si cind are voie sa intre intr-o institutie de stat? Si daca ele exista, de ce nu sint aduse la cunostinta publicului? Dar daca exista, de ce se mai numeste institutie publica?

Si mai cred ca ar trebui instituite nu niste reguli, ci macar o lege prin care ziaristilor sa le fie interzis cu desavirsire - sub sanctiunea bataii la poponeata goala, cu varguta (sau cu pliciul?) in piata satului-, sa puna intrebari incomode vreunui functionar (important au ba), politician, politist sau magistrat. :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu