joi, 5 martie 2009

O viata = 1500 de lei

Ma doare mintea capului meu. Cum? Exprimarea mea lasa de dorit?! La ce va asteptati, daca, in loc sa-mi vad de ale mele, ma apuc sa citesc ce „vraji” au mai facut alesii neamului. Nu, de aceasta data n-am citit comunicatele pe care le primesc de la Camera Deputatilor, ci, ca de obicei,newsletter-ul pe care mi-l trimit zilnic prietenii de la www.avocatnet.ro. Si tot zilnic il citesc si eu. Jur ca e una dintre cele mai interesante lecturi!

Azi, bunaoara, mi-am canalizat atentia pe legile trimise la promulgare presedintelui Traian Basescu, pe 4 martie 2009, de Camera DeRutatilor. Nu, nu e greseala, cred ca sunt si altii care ii considera derutati.

Ce credeti ca am gasit la al patrulea alineat?

„Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.71/2008 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare”.

Ta-na-na!!! „Ce-i asta?”, imi zic. Si ma apuc sa caut. Ca nici macar eu, cit sint de printesa Talida, nu stiam nimic - nimicuta despre asta. Evident, incep cu originile. Deci cu OUG 82/2006. Unde, in rezumat, zice cam asa: personalul Armatei romane, militar sau civil, care a participat la operatiunile din Afganistan si s-a ales cu vatamari corporale sau psihice merita pretuit si recompensat. Cu ce? Pai cum cu ce? Cu medalii… In plus, „poate” fi invitat la ceremoniile de comemorarea a eroilor martiri. Adica nu-i musai sa fie si ei prezenti, mai ales daca festivitatea are loc in spatiu inchis, unde, de regula, se lasa cu o masa ceva mai acatarii. Acum, na, n-o sa te apuci sa dai de mincat si de baut la tot natul! Nu ajunge ca fraierii aia au plecat sa lupte in razboaiele altora doar cu speranta ca vor aduna destui bani pentru o casa? Nu de alta, dar in tara, nici macar nu-si permit sa viseze la asta.

(Ah, ce talent am sa divaghez! Imi vine sa ma pup :D.)

Deci, in mare, cam asta era recunostinta pe care, in 2006, au gasit de cuviinta Calin Popescu Tariceanu (stiti voi, fostul premier), secretarul de stat in MapN, Corneliu Dobritoiu si ministrul muncii, Gheorghe Barbu, sa le-o arate celor ce si-au riscat viata.
Cind numarul mortilor, dar, mai ales al ranitilor grav si foarte grav a crescut, o minte luminata si-a asumat riscul de a trage semnalul de alarma. „Fratilor, ne batem joc de oamenii astia si de familiile lor!”. Imi place sa cred ca a fost vorba despre altruism si nu despre un puternic al zilei, direct interesat. Cum o fi fost, cum nu, dupa aproape doi ani, OUG 82/2006 a fost modificata printr-o noua Ordonanta de Urganta si publicata in
Monitorul Oficial, Partea I nr. 433 din 10/06/2008 .

N-am s-o redau integral, pentru ca este foarte mare. In schimb, am sa mentionez pasajele care „m-au inspirat” astazi:”

"ORDONANTA DE URGENTA
pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la
actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si
urmasilor celui decedat"
2. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza modalitatile de recunoastere a meritelor personalului armatei participant la actiuni militare, prin acordarea unor distinctii si crearea posibilitatii mentinerii in structurile Ministerului Apararii a celor care au devenit invalizi, precum si prin acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat."
3. La articolul 2, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) actiuni militare - misiunile prevazute la art. 2 lit. a)-f) din Legea nr. 42/2004 privind participarea fortelor armate la misiuni in afara teritoriului statului roman, cele pentru contracararea si limitarea efectelor actiunilor teroriste, cele de politie aeriana si de interventie cu nave, precum si alte misiuni cu potential ridicat de risc, stabilite prin ordin al ministrului apararii, desfasurate pe teritoriul statului national."
"CAPITOLUL III1
Unele drepturi ale personalului armatei participant la actiuni
militare si ale urmasilor celor decedati
Art. 82. - (1) Personalul armatei prevazut la art. 2 lit. c) si d) beneficiaza si de acordarea unei indemnizatii lunare de invaliditate, astfel:
a) pentru marii mutilati, 2,5 solde de grad si de functie, la minim, corespunzatoare gradului de sublocotenent, sau, dupa caz, 2,5 salarii medii brute;
b) pentru gradul I de invaliditate, 2 solde de grad si de functie, la minim, corespunzatoare gradului de sublocotenent, sau, dupa caz, 2 salarii medii brute;
c) pentru gradul II de invaliditate, 1,5 solde de grad si de functie, la minim, corespunzatoare gradului de sublocotenent, sau, dupa caz, 1,5 salarii medii brute;
d) pentru gradul III de invaliditate, o solda de grad si de functie, la minim, corespunzatoare gradului de sublocotenent, sau, dupa caz, un salariu mediu brut.
…………..
Art. 83. - (1) Personalul armatei ranit in cadrul actiunilor militare beneficiaza, pe langa celelalte drepturi stabilite conform legii, de o indemnizatie lunara in cuantum de 2 solde de grad si de functie, la minim, corespunzatoare gradului de sublocotenent sau, dupa caz, de 2 salarii medii brute.
Art. 84. - Indemnizatia prevazuta la art. 82 si 83 se stabileste dupa cum urmeaza:
a) pentru cadrele militare, in raport cu solda de grad si de functie, la minim, corespunzatoare gradului de sublocotenent, iar in situatia in care suma este inferioara salariului mediu brut, se ia in calcul acesta din urma;
b) pentru soldatii si gradatii voluntari si personalul civil, in raport cu salariul mediu brut”.

Ooooook! Ok? Ok pe dracu! Pai ia sa cititi si voi cu atentie ce scrie in docoment; in cel mai bun caz victima urmeaza sa primeasca doua solde si jumatate, sau 2,5 salarii medii. Cit e salariul mediu? Parca opt milioane. Deci omul va primi cam 20 de milioane. De lei vechi. Sau, daca va place mai mult, 2000 de RON. Cu o conditie! Sa faca parte din categoria marilor mutilati. Adica el nu va mai fi niciodata om, dar nici n-a avut sansa sa moara. Iar pentru asta Ministerul Apararii, pentru ca asa au decis politicienii (dintre care multi nici nu stiu decit din filme cum arata un teatru de operatiuni), le da 2000 de lei pe luna. Si nu e momentul sa vorbesc despre complicatiile birocratico - spagare ce apar la evaluarea starii de sanatate. Pentru ca asta e o poveste de sine statoare si foarte urita.

Si mai exista, la art. 85 din aceeasi Lege doua articole care „imi plac” la nebunie:
„h) transferarea sau inscrierea la/in institutiile militare de invatamant a copiilor soldatilor si gradatilor voluntari, precum si ai personalului civil, in aceleasi conditii prevazute pentru copiii cadrelor militare decedate;
j) incadrarea sotului supravietuitor in randul personalului militar, in conditiile legii”.

Pai cum o fi sa-ti pierzi ce ai mai drag din cauza unei institutii, iar apoi tu, copilul sau sotia, sa mergi sa inveti sau sa lucrezi tocmai in acea institutie?

Dar, dincolo de toate astea, din moment ce Ordonanta, chiar asa cu foarte putinul pe care il ofera, a fost publicata inca de anul trecut in Monitorul Oficial, de ce o fi fost trimisa abia pe 4 martie 2009 la Presedintie pentru promulgare? Iar in caz ca Traian Basescu ii da unda verde, cind ar putea sa intre in vigoare tinind cont ca e buget de recesiune si la MapN nu au fost alocati bani in acest scop? Va fi aplicata si retroactiv? Daca da, de cind? Ca, apropo, norme de aplicare n-am vazut sa aiba…

3 comentarii:

  1. S-au tampit cu to(n)tii...sau stai...ca erau deja asa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceasta norma legislativa a fost gandita si pusa pe hartie, tocmai de catre cei care habar nu au de resurse umane, nu mai spun de faptul ca teatrele de operatii, precum Afganistan, Irak sau Kosovo, pentru ei reprezinta un joc pe harta, dar la rece (NICI NU AU TRECUT PRIN ZONA SAU DACA DA SI-AU UMPLUT BURTILE SI AU DORMIT CA PORCII).Cu alte cuvinte sunt cetateni care ocupa functii de mare raspundere, pe banii contribuabilor, executa excursii militare cu risc inalt in zone de conflict, dar fara efect.L.C.MILITAR VETERAN

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragul meu domn,

    Subiectul acesta n-a fost pentru mine doar o toana. Drept dovada va invit sa cititi la mine in ziar (www.sentinta.ro), materialul cu titlul "Militarii (se) pling".

    Daca aveti mai multe informatii si/sau nemultumiri, daca aveti colegi care vor sa spuna cum e realitatea si ce-i doare, va astept cu drag sa-mi scrieti, sa ma sunati, sau sa ne intilnim. Public cu drag materialele si garantez anonimatul suresei.
    Va doresc o zi buna.

    RăspundețiȘtergere