sâmbătă, 27 septembrie 2008

Deturnare de fonduri la Biserica Ortodoxa Romana

Sint credincioasa, in sensul ca toata fiinta mea, emotionala si rationala, crede in Dumnezeu. E drept ca Dumnezeul acela la care ma inchin eu, cu rugaciuni de copii, in fiecare seara la culcare si in fiecare dimineata cind ma trezesc este un Dumnezeu altfel decit il descriuu popii. Adica este un Dumnezeu care, oricite rugi ar asculta in acelasi timp, ma aude si pe mine. Imi tine ingerasii mereu in preajma, dar, cel mai important, Dumnezeul in care cred eu nu este un Dumnezeu care pedepseste greselile, ci unul care ma ajuta sa fac cit mai putine. Adica eu sint convinsa ca el este cel care are grija sa nu-i ranesc pe oameni in mod intentionat, cu vorba ori cu fapta, sa intind o mina de ajutor acolo unde vad ca e nevoie, sa dau din ce am, pentru ca de unde dai de-acolo primesti... Poate de aceea, dar in mod sigur nu numai, cred ca nu am de ce sa merg la biserica. Cred ca Dumnezeu aude de oriunde daca ma inchin, daca ii multumesc din toata inima pentru tot ce imi da -bun si rau, ca asa e viata si numai daca le ai pe amindoua poti sa faci diferenta. Si de aceea nu inteleg de ce are nevoie Biserica, iar la noi, mai abitir decit toate cea ortodoxa, de foarte multi bani. Ca nu exista locas, oricit de mic, fara cutia milei. Cum nu exista cutie a milei in care sa nu fie bani. Nu stiu, multi, putini, dar stiu ca exista. Faptul ca nu merg sa ma inchin in biserica, nu inseamna ca nu am intrat niciodata acolo. Si mai stiu ca habar nu am daca exista vreo autoritate abilitata sa verifice citi bani se aduna (pe zi, pe luna, pe an?) in acest mod, sau cum sint cheltuiti. Pentru ca pina la urma, chiar si acestia sint tot bani publici, nu? iar biserica, avind in vedere ca e suventionata de la bugetul statului, este institutie publica.

Poate ca nu sint eu destul de bine documentata, dar nu tin minte sa fi vazut pe undeva afisat bugetul lor, felul in care au cheltuit banii etc. In schimb, am vazut alte lucruri. In primul rind am vazut comunicatele Guvernului si alte site-uri legislative. Maaaaaaaaare bucurie mi-au facut. Din vreme in vreme, am aflat astfel, Guvernul pompeaza bani la Biserica. Nu putini, nu rar, si, in general, la BOR. Adica la cea ortodoxa, ca doar de, sintem populatie majoritar ortodoxa... Poate ca or mai fi fost intre timp si alte infuziuni, dar eu o pastrez pe una din august:"

FONDURI PENTRU ADMINISTRATIA PATRIARHALA

Bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor va fi suplimentat cu suma de 500.000 lei pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile de întreţinere şi funcţionare ale Administraţiei Patriarhale – Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, a decis Guvernul în şedinţa de astăzi.

Banii se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008.

Ministerul Culturii şi Cultelor şi alte organe abilitate de lege vor răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale, a sumelor alocate.

Administraţia Patriarhală desfăşoară în prezent ample lucrări de restaurare la Catedrala Patriarhală, Palatul Patriarhiei, Reşedinţa Patriarhală şi Clopotniţa Sfintei Mânăstiri Antim. În aceste condiţii, fondurile pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare ale Administraţiei Patriarhale sunt insuficiente.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 20.08.2008".


Asta inseamna cinci miliarde de lei veci. Intr-o singura transa. Citi oameni ati auzit voi sa fi fost ajutati din acesti bani? Eu presupun ca nici macar unul desi nevoiasii se duc cu incredere la biserica. Si probabil nic n-ar fi avut cum sa faca asta patriarhia. risca sa fie acuzata de deturnare de fonduri!!! Hi,hi, hi. Va dati seama cum ar fi fost un proces pe tema asta?


Dar v-ati dus vreodata la slujbele mult prea fericitului, oricare a fost el, din Dealul Mitropoliei? Ati vazut cu cit fast sint imbracati si maria sa si apropiati? Stiti cu ce masini luxoase umbla? Stie cineva care le sint averile personale?

Nu conteaza, ca azi nu despre ele vreau sa vorbesc, ci despre o noua tichie de margaritar, venita tot sub forma unui comunicat:


Bucuresti, 26 septembrie 2008

Cele patru noi clopote pentru Catedrala Patriarhala din Bucuresti au fost aduse in Bucuresti in ziua de vineri, 26 septembrie 2008, orele 14.00, urmand ca in decurs de cateva zile sa fie instalate in clopotnita ridicata de Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu, in anul 1698, la rasarit de altarul Catedralei. Cu acest prilej, Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a savarsit o slujba de multumire.

Turnarea celor patru clopote ce le vor inlocui pe cele vechi, deteriorate, din clopotnita de pe Dealul Patriarhiei, a inceput, cu aprobarea si binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, in luna iulie a acestui an. Delegatia trimisa de Preafericirea Sa la Innsbruck (Austria), pentru a binecuvanta turnarea clopotelor a fost formata din: Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Parinte dr. Gheorghe Ispas, Consilier Patriarhal la Sectorul "Catedrala Mantuirii Neamului" si Parinte conf. dr. Daniel Benga, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" a Universitatii din Bucuresti. Delegatia a fost insotita de domnul inginer Corneliu Revencu, directorul S.C. APEL INDUSTRIES S.R.L. Arad, reprezentantul firmei Grassmayr pentru Romania, care se va ocupa de montarea si armonizarea clopotelor.
Clopotele turnate au urmatoarele caracteristici tehnico-muzicale: 1. do# (reb1), 1.850 kg; 2. re# (mib1), 1.390 kg; 3. fa# (solb1), 745 kg; 4. la# (sib1), 380 kg. Nu a fost schimbat clopotul mare de 9 tone, turnat la Budapesta, in 1888, acordat pe nota DO#, cu care vor trebui sa intre in armonie cele patru clopote. Pentru acest clopot a fost schimbat sistemul de actionare cu unul nou, foarte performant. Clopotele construite la fabrica din Innsbruck sunt intalnite in peste 100 de tari ale lumii si sunt facute dintr-un aliaj de bronz, cupru si staniu, incalzit si turnat la o temperatura de 1150 de grade.
Fabrica din Innsbruck a fost construita in anul 1599 si este una dintre cele mai vechi din Europa. Clopotele construie aici sunt armonizate in gama dupa un secret pastrat de 14 generatii de familia Grassmayr. Functionarea clopotelor care vor fi asezate pe Dealul Patriarhiei va fi supravegheata de un computer cu receptor GPS pentru a da o precizie atomica ceasului si programarii actionarii clopotelor".


Asadar...



Un comentariu:

  1. fara prea mare legatura cu revolta ta in privinta bugetului bisericii:
    mersul la Biserica (inclusiv in cladirea cu acest nume) este esential pentru un credincios, pentru ca, in afara Bisericii, desi Il poti intalni pe Dumnezeu, nu te poti impartasi cu Sfintele Lui Taine. De la Botez incepand, sunt Taine pe care doar acolo le putem experimenta.
    Iar lucrurile pe care nu le intelegem, nu are rost sa le presupunem sau sa ne revoltam din oficiu.
    Pentru orice intrebare exista raspunsuri, dar nu intotdeauna cele pe care le dam noi sunt cele corecte.

    Cu prietenie,
    Raluca

    RăspundețiȘtergere