sâmbătă, 13 septembrie 2008

Avocatul lui Nicolaescu - avocatul diavolului?

Mi-am tot propus sa scriu despre Nicolaescu (Eugen, cel care inca este mai marele peste sanatatea romanasilor). Pana sa ma mobilizez eu, mi-a luat-o realitatea inainte.

Ce voiam sa zic? Mai acum vreo doua saptamani am primit de la comunicatemedia.ro o informatie despre construirea, modernizarea sau renovarea a peste 60 de spitale romanesi. Cateva zile mai tarziu a iesit si Ministerul Sanatatii (sau cum i s-o mai fi zicand acum) cu un comunicat. "Peste 41 de spitale noi in Romania pana in 2011, din investitii de la buget sau private". Ba chiar era mentionat si faptul ca bugetul va aloca peste doua miliarde de lei noi in acest scop. Impresionant, nu?

Ei bine, cu riscul de a fi catalogata drept pricinoasa, in mintea mea s-a aprins beculetul rosu si a sunat alarma:cine va lucra in aceste spitale? Nu de alta, dar sint ani intregi de cand mare parte dintre localitati nu au nici macar un medic generalist sau o asistenta, ori macar o moasa, nu mai zic despre dotari. Sa nu se fi gasit chiar nimeni caruia sa-i pese de oamenii din "tinuturile uitate de timp"? Ba da. Numai ca atunci cand conditiile de trai sint dintre cele mai mizerabile si salariile sub orice critica, orice om cu diploma fuge mincind pamintul. Cum, de altfel, fug si cei fara nici o diploma, dar care inca nu si-au pierdut orice bruma de speranta intr-un trai mai bun.

Iata ca semnalul meu de alarma s-a adeverit. Avem "cod rosu" la capitolul migratia medicilor. Adica numarul celor care aleg sa plece din tara a depasit pragul de 4% , procentajul maxim admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Credeti ca de vina este Nicolaescu, cel supranumit si Mengele? Eu zic ca nici pe departe. Ce vina are el ca nu e in stare sa vada dezastrul din Sanatate? De ce sa-l acuzam pe el pentru ca nu poate sa conceapa strategii pe termen mediu si lung, cu baze reale (adica sa fie stabilit clar ca pentru bolnavii cronici avem nevoie in urmatorii cinci ani de atatia bani, pentru cei cu boli incurabile de atitia bani etc; pentru dotari de urgenta acolo, acolo si acolo, ne trebuie atit, pentru victimele accidentelor de toate felurile avem nevoie de asta si de asta, iar insumate fondurile necesare sint in valoare de... si le putem lua de-acolo, de-acolo si de-acolo). Adica vreti sa spuneti ca e vreunul care a facut asa ceva? Si nu ma refer acum doar la Sanatate.

Dar Nicolaescu a facut! Iata, el e primul care s-a gindit ca la conducerea spitalelor nu trebuie sa se afle neaparat un doctor. E nevoie de un manager. Si foarte bine a facut. Stim cu totii ca au fost o multime care s-au inghesuit sa devina manageri. Si cum sa se fi intimplat altfel cind functia e functie, salariul - salariu, sporurile - sporuri, spagile - spagi, masina - de fite, telefonul - platit de la buget fara limita de suma etc, etc, etc. Ca mai moare cite un pacient din cauza lipsei de dotari sau de personal? "Victime colaterale". Si ce, e neaparat vina lui Nicolaescu?

In plus, a instituit taxa pe viciu. Cum adica, vreti sa spuneti ca nu s-au strins bani din asta? Ohooo, mult mai multi decit va imaginati, pentru ca n-am auzit pe nimeni sa-i ceara socotealaministrului sau Ministerului pe aceasta tema. Cum au fost ei cheltuiti (atit cit au fost)? Pai, o sa zic doar ce-am vazut cu ochii mei. Pe reclamele alea de se vor impresionante si care sint lipite pe fiecare pachet de tigari. Ati auzit pe cineva sa se fi lasat de fumat din cauza acelor desene? Eu nu. Dar fac pariu ca sint foarte costisitoare. Cum? Trebuia sa fie alocat un fond si pentru cei care vor sa renunte la fumat? Adica nu ajunge ca s-au deschis citeva cabinete, la care te poti trata de multe cele, dar nu de boala fumatului? A, e alta smecherie? Si ce, e vina ministrului? Cum adica sa verifice ce se intimpla? Pai el e unul singur si pe linga activitatile ministeriale care ii maninca zilnic aproape doua ore, are o multime de trebi politice. Ca sa nu mai zicem ca trebuie sa lupte personal, prin conferinte de presa si declaratii publice, cu toti nesimtitii de ziaristi care isi permit sa scoata la iveala o parte dintre bubele care "o maninca" pe Sanatate.

Si-atunci cum sa mai faca el reforma? Cel mai cinstit, parerea mea, este ca, indiferent ce partid o cistiga alegerile, sa fie initiat un referendum, eventual la nivel planetar, pentru ca Eugen Nicolaescu sa mai conduca Ministerul Sanatatii cel putin un mandat. Sau, de ce nu?, pe viata.

2 comentarii:

  1. Nu, nu-i de vina Nicolaescu dragutul, ca nu intelege nimic, dar isi da cu parerea despre tot ce inseamna sanatate in Romania. Asa l-au pus "stapanii" lui sa faca. E un bun actor, stie sa spuna aberatii fara sa-i tremure glasul, nimicuri ca si cum ar spune lucruri esentiale... Si nu, nu-i el de vina si nici macar salariile mici ca pleaca medici si asistente medicale din Romania. De vina e modul cum sunt tratati, de catre voi toti. Va doare capul, burta, piciorul, sunati un prieten doctor sa va dea o pastila, o vecina asistenta sa va faca o injectie.. Ce cumsecade... si nu-mi ia nimic! Va gasiti in public, in prezenta acelorasi prieteni, vecini, doctori, asistenti medicali... Mama lor, in loc sa ma trateze mi-au spus sa nu mai beau, sa nu mai fumez, sa tin regim... Nu mi-a dat si mie un concediu medical sa merg sa.. sap via lu'bunicu, mi-a facut vaccin de gripa si iar am racit, am stat la usa la coada 3 ore. Umiliti nu neaparat de saracie cat de faptul ca pana si rudele si prietenii apropiati injura tagma medicala... ASa cum face Nicolaescu, Tariceanu, cum a facut ILiescu si Nastase si multi, multi altii.. Si cum prefera presa de toate culorile sa le tina isonul. Dar, ce sa faci.. si caii se impusca, nu-i asa?Intr-o tara straina, macar n-ai sa intelegi asa de bine nuantele tuturor comentariilor.. Si nu vei fi intre prieteni care sa-ti vorbeasca despre doctori si asistente ca despre ultimele bestii.. Si cozile vor fi organizate legal, dupa protocoale... Iertare, pleaca avionul, nu am avut timp sa pun ghilimele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim,multumesc pentru comentariu si pentru opinie.
    Sint inclinata nu numai sa-ti dau dreptate, ci chiar sa mai detaliez putin.
    Pe de o parte, daca privesc in urma, ajung la Iulian Mincu, primul ministru al Sanatatii post decembrist pe care mi-l amintesc. Stii tu, ala cu alimentatia rationala.Ei bine, incepind cu el si continuind cu Brinzan, Daniela Bartos si citi or mai fi fost, sincer, nu tin minte ca vreunul sa fi facut cu adevarat ceva pentru SANATATE. Macar pentru sanatate, ca pentru medici...
    In schimb, fiecare dintre ei a realizat oarece pentru binele propriu. O sa vorbesc aici doar despre Daniela Bartos si afacerea "steriletul" si despre... evident despre Nicolaescu, fost coleg de facultate la Comert cu ex- ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, amindoi implicati intr-o afacere (din care are cota - parte si Tariceanu, afacere a carei miza depaseste un miliard de euro. (Cite ceva pe tema asta am publicat recent in Gardianul, iar marile dezvaluiri vin in curind sub forma unei carti)
    Acum, revenind la tema de baza si la comentariul tau. Crezi ca s-ar indura un doctor sau un asistent sa ii bata vecinul sau prietenul la usa si sa nu-i intinda o mina de ajutor? Stii bine ca nu. Pentru ca oamenii astia sunt, practic, de doua ori oameni. Ei au invatat cum sa salveze vieti. (Azi nu vreau sa vorbesc despre uscaturi, pentru ca sint inevitabile si exista peste tot). Mi se pare mult mai important ca se inmultesc locurile (aproape judete intregi), in care nu exista nici macar o moasa sau o asistenta. Iar acolo unde inca n-au dat bir cu fugitii oamenii in halate albe oricit ar dori, chiar nu au cu ce sa-si faca meseria. Nu ma refer aici doar la instrumentar si cu atit mai putin la aparatura moderna, ci la faptul ca nu au nici macar medicamentele esentiale, fese, seringi (de unica folosinta sau care se fierb in vederea sterilizarii), algocalmin, aspirina etc, etc. Si-atunci ei cum sa ajute lumea?
    Ar mai fi o varianta: cea in care prapaditul ce a avut proasta inspiratie sa se imbolnaveasca, sa mearga la farmacie sa-si cumpere singur tratamentul(lucru care acum se intimpla frecvent in marile orase). dar de unde amarul lui sa aiba el bani pentru medicamentele atit de scumpe? si daca, sa zicem, ar rezolva problema asta, cam cite farmacii aprovizionate cu tot ce trebuie exista pe la sate?
    ...Si toooot asa, de te apuca lehamitea si-ti vine sa le lasi in plata domnului de spitale si de oameni suferinzi si sa pleci in lumea larga, macar sa nu mai fii obligat sa asisti neputincios la dramele si durerile lor.

    RăspundețiȘtergere