marți, 26 august 2008

Nici munca fara mita...

Mai tineti minte? Evident, ma adresez celor care au macar 27 - 28 de ani. In ultima perioada de viata comunista unul dintre sloganurile la moda era "nici piine fara munca, nici munca fara piine". Si asta dupa ce inca din 1973 Ceausescu daduse celebrul Decret 53 potrivit caruia, cine nu avea serviciu facea intre una si sase luni de inchisoare...

Poate ca cineva o sa se intrebe ce m-a apucat. Nu, nu sint nostalgica, sau oricum, nu pe astfel de teme. Doar ca ieri, din motive pe care nu cred ca le inteleg, mi-a atras atentia un comunicat al nu mai stiu carei Directii de Politie (ca le-au facut si pe astea atit de multe si cu atributiuni care se bat cap in cap de se calca militienii pe bombeuri de mai mare dragul).

Ei bine, cum ziceam, ieri a venit beleaua aia de comunicat in care zicea ca l-au prins pe un nene escroc. Evident, bucurestean, ca astia sint cap de lista la acest capitol. Ce credeti voi ca facea nenea asta? Promitea locuri de munca la Vama. Adica acolo unde, oricit de prost sa fii, noroc ca esti, tot iti mai scoti cel putin un salariu pe saptamina. Cit costa ghidusia asta? Doar 2000 de amariti de euro. "A, nu, nu pentru mine, ca mie imi place daca pot sa ajut oamenii, sa le fac un bine", zicea barbatul, "dar va dati seama ca astfel de angajari pot sa aprobe numai sefii cei mari, deci pentru ei sint banii".

Iar oamenii il credeau si marcau banu'.

De unde stiu? Din imaginile de la perchezitie. Acasa la "omul altruist" s-a gasit nu numai o suma mare de euro pe care ar fi fost greu s-o aiba altfel, dar, in acelasi loc cu banii, erau 11 dosare complete ale naivilor care erau convinsi ca pot deveni vamesi.

Acum, ce sa va spun? Cu escrocul lucrurile au fost relativ simple. A primit mandat de arestare pe 29 de zile. Daca nu e recidivist primeste pedeapsa minima, adica trei ani. Dupa mai putin de un an are drept de liberare conditionata si daca a fost destul de destept sa puna ceva banuti deoparte... AUGURI!

Dar cu intrebarile mele ce ma fac? Cum care intrebari? Cele despre care scriam la inceput. Doar trebuie sa "inchid cercul", nu? Si mai ales, poate ma ajuta cineva cu raspunsuri.

Asadar, ia'n ascultati dragi si drage ce framintari existentiale ma bintuie:
-De unde are un om care isi cauta de serviciu (pentru ca presupun ca cel putin o parte dintre astia nu aveau) 2000 de euro?
-Poate ca unii i-au imprumutat?
-Si daca i-au imprumutat, cum au garantat imprumutul, ca eu ma chinui sa imprumut 1000, pentru ca am o urgenta si nu-mi iese?
-Dar daca i-au imprumutat si nu-i pot recupera, cum vor face sa dea banii inapoi?
-Dincolo de astea, oare chiar a fost o legenda ca escrocul are pile la mai marii Vamii?
-Adica de ce sa fi ales Vama si nu Guvernul? Sau o Primarie? Sau orice alta institutie , ca sint destule in care se pot face spagi?
-Dar oamenii aia de ce l-au crezut?
-Poate ca si-au incercat norocul "pe bune" si li s-a spus ca nu sint locuri , sau ca nu se fac angajari?
-Atunci de ce l-ar fi crezut pe escroc ca, totusi, problema se poate rezolva?

Mai am intrebari?

Ohoooo! Dar cum eu nu-mi permit sa dau spaga, cred ca singura solutie e sa las "distractia" si sa aplic regula, "la munca, nu la-ntins mina". :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu